Aandachtspunten bij het gebruik van afbeeldingen

Nu wordt het 'n tikkie ingewikkelder. Het werken met afbeeldingen in de tekst van je website is soms wat lastig.

De belangrijkste tip is in ieder geval dat je moet zorgen dat de afbeelding bij voorkeur helemaal correct is van formaat, voordat je deze op internet plaatst. Het meest gangbare programma om je foto's geschikt te maken is Photoshop, maar niet iedereen beschikt hierover. En laten we wel zijn: Misschien is het wat overdreven om Photoshop te gebruiken om alleen maar het formaat van een afbeelding aan te passen. In de speciale Bestanden-kiezer die pixelXp gebruikt zijn veel van dit soort handelingen ook op de server nog uit te voeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: verschalen, uitsnijden, toteren, hernoemen. Meer hierover op de pagina over Afbeeldingen bewerken.

Naamgeving

De karakters die je kunt gebruiken in namen van bestanden die op internet gebruikt worden zijn beperkt. Sommige letters zijn uit den boze. Gebruik bij voorkeur alleen letters, cijfers en liggende streepjes - en _. Het systeem kan met spaties overweg, maar het heeft de voorkeur ook die niet te gebruiken in bestandsnamen. Gebruik zeker geen accenttekens of karakters als ©, ?, /, &, # in de namen van bestanden die je upload naar de webserver.

Dus: In plaats van Café maître d'münster.jpg gebruik je beter cafe-maitre-d-muenster.jpg of cafe_maitre_d_muenster.jpg of cafeMaitreDMuenster.jpg.

Verder is het zinvol om inhoudelijke namen te geven aan bestanden. Dat vindt Google leuk.

Mappen/folders: bezint voor ge begint

Op de server zijn afbeeldingen en bestanden in folders en subfolders te plaatsen. Het kan overzichtelijk zijn om die indeling logisch op te zetten. Je kunt niet naderhand alle bestanden alsnog in een map gaan zetten, want dan kloppen de verwijzingen naar de reeds geplaatste afbeeldingen niet meer. Zorg dus dat je van te voren goed nadenkt over de structuur van mappen.

Bestandsformaten en -grootte

Om je website snel te laten laden is het verstandig om afbeeldingen te optimaliseren voor gebruik op internet. Een aantal bestandsformaten zijn zinvooler om te gebruiken dan andere. JPG is vooral geschikt voor foto's. PNG en GIF zijn vooral geschikt voor grafische bestanden. Gebruik liever geen BMP- of TIF-bestanden, omdat die vaak nogal groot zijn.

Zorg ervoor dat bestanden dezelfde grootte (in pixels) hebben als het formaat waarop je ze gebruikt op de website. Een groot bestand klein plaatsen is zinloos omdat eerst alle pixels moeten worden gedownload, terwijl er maar een percentage van wordt getoond. Als je nog niet precies weet hoe groot je de afbeelding wilt gaan gebruiken, probeer dat dan eerst even uit en verschaal daarna de afbeelding naar het juiste formaat. Dat verschalen kan eventueel via MODx.

Een klein beeld vergroot weergeven is helemaal zinloos. Dat wordt gegarandeerd niet mooi en scherp.

Soms zijn afbeeldingen te groot om überhaubt te kunnen uploaden. Verklein dus eerst je afbeeldingen (bijvoorbeeld tot maximaal 1200 pixels) voordat je ze upload - zeker als ze onbewerkt uit je digitale camera komen.